Gastronomiczny Blog

Teoretycznie o wyposażeniu gastronomii

Szybkie dekorowanie ciast i deserów

worek cukierniczyKażdy, kto chociaż raz przygotowywał deser lub ciasto, doskonale zdaje sobie sprawę z pracy, którą trzeba w to włożyć. Każdy źle dodany składnik czy nawet dodanie go zbyt mało może spowodować, że osiągnięty efekt smakowy będzie daleki od ideału. Nie inaczej jest w przypadku samego dekorowania już upieczonych ciast i ciasteczek. W jaki sposób i czym dekorować nasze wypieki, aby przebiegało to szybko i jednocześnie uzyskiwany efekt wizualny zachwycał wszystkich uczestników biesiady?

Worek cukierniczy – łatwe dekorowanie

Worek cukierniczy to możliwość wyjątkowo łatwego dekorowania niemalże wszystkich rzeczy – wystarczy wcisnąć do rękawa cukierniczego danego kremu, sosu czy nawet puree ziemniaczanego (przy dekorowaniu np. obiadu), następnie zawiązać lub przynajmniej zakręcić rękaw i przy pomocy odpowiedniej końcówki z odrobiną wprawy dekorować.

Ile to kosztuje?

Z jakim wydatkiem musimy się jednak liczyć w przypadku chęci posiadania i wykorzystywania w domowej kuchni rękawa cukierniczego? Wszystko zależy tutaj od naszego wyboru, gdyż możemy postawić na jednorazowe rękawy foliowe dostępne w okolicach 1-2 złotych, jak również na wielorazowe rękawy z tworzywa sztucznego z wymiennymi końcówkami dekoracyjnymi. W tym ostatnim przypadku wydatek może sięgnąć nawet kilkudziesięciu złotych.

Gastronomiczny Blog © 2017 Frontier Theme